Dikişli Çelik Borular

Dikişli çelik borular nedir, ölçüleri nelerdir, imalatı nasıl yapılır, çeşitleri nelerdir, hangi standartlarda üretilebilir, kullanım alanları nelerdir, birim fiyatları nedir, birlikte göz atalım.

Dikişli çelik borular tanımını özetlersek; dikişli (kaynaklı) çelik borular yassı şerit, levha veya plakaların bir rulo veya levha bükme makinesi ile dairesel bir şekil verilmesi ardından yüksek bir enerji kaynağı kullanılarak dolgu malzemesi ile veya olmadan kaynaklanarak imal edilir.

dikişli çelik borular

Dikiş tanımı boru boyunca kaynaklı birleşim olup olmadığını ifade eder.

Dikişli / kaynaklı çelik borular; düz ya da boyuna kaynaklı olarak tarif edilen ERW (elektrik direnç kaynağı) metodu ve spiral kaynaklı ya da spiral sarım olarak tarif edilen SSAW (spiral tozaltı kaynağı) metodu ile imal edilmektedir.

Dikişli borular imalat yöntemleri sayesinde çok daha ekonomiktir. 144” ve hatta üzeri çaplarda üretilebilmekte, taşıyıcı koşulları uygun olması durumunda ise 18 m ve üzeri boylarda imal edilebilmektedir.

Dikişli borularda, boru boyunca eksantrikliğin (merkezden kaçıklık ya da homojen olmayan et kalınlıkları) en düşük seviyede olması nedeniyle basınç dayanım değerlerinde yaşanabilecek dalgalanma riski azalmaktadır. Akışkan iletiminde, boru iç yüzeyinde bulunan ve kaynak sırasında oluşan iç çapak olarak anılan pürüzlerin de temizlenmesi, oluşabilecek türbülansı engellemektedir.

Dikişsiz ve dikişli çelik boru ölçülerinde (çap, kalınlık, birim ağırlık) Amerikan standardı üretimlerde ANSI / ASME B36.10, Avrupa standardı (EN- Türkiye’de TS EN) üretimlerde ise DIN 2448, DIN 2458 | EN 10220 | ISO EN 4200 ölçü standartları referans alınmaktadır.

ASME B36.10 için

DIN 2458 | EN 10220 için

Dikişli Çelik Boru çeşitleri:

 

Teklif talepleriniz için   satis@chncelik.com.tr

İlgili Teknik Dokümanlar

diğer dokümanlar için Teknik Dokümanlar ı ziyaret edebilirsiniz

error: