Dikişli ve Dikişsiz Çelik Boru Arasındaki Farklar

Dikişli ve dikişsiz çelik boru arasındaki farklar nelerdir, birlikte kısaca inceleyelim.

Çelik borular temelde 2 imalat tipinde üretilir; dikişli-kaynaklı çelik borular ve dikişsiz çelik çekme borular.

Dikiş tanımı boru boyunca kaynaklı birleşim olup olmadığını ifade eder.

Dikişli / kaynaklı çelik borular; düz ya da boyuna kaynaklı olarak tarif edilen ERW (elektrik direnç kaynağı) metodu ve spiral kaynaklı ya da spiral sarım olarak tarfi edilen SSAW (spiral tozaltı kaynağı) metodu ile imal edilmektedir.

Dikişsiz çelik çekme borular, içi dolu bir kütüğün ısıtıldıktan sonra içerisinden geçirilen mandrel ile delinmesi, silindirler üzerinde yuvarlanarak ve çekilerek istenen ölçülere getirilmesi yöntemi ile imal edilir. Sıcak çekim olarak da bilinen bu metod ile üretilen borularda tolerans ve yüzey hassasiyeti düşüktür. Ancak sonrasında soğuk çekim metodu ile kalibre edilerek ek işlemlere tabi tutulması durumunda istenen hassasiyet yakalanabilir. Tabi bu maliyeti daha da artıracaktır.

Dikişsiz çelik çekme borular üretim prosesleri nedeniyle dikişli boruya nazaran pahalıdır. Dış çap büyüklüğü ve uzun birim boy olarak üretilebilme sınırları vardır. Genellikle 24” çapta üretilen borular daha üst çaplara ulaşabilmek için çap şişirme metodu kullanılmaktadır. Dolu malzemeden üretildikleri için yüksek kalınlıkta borular imal edilebilir.

Dikişli borular ise imalat yöntemleri sayesinde çok daha ekonomiktir. 144” ve hatta üzeri çaplarda üretilebilmekte, taşıyıcı koşulları uygun olması durumunda ise 18 m ve üzeri boylarda imal edilebilmektedir. Et kalınlıkları ise dikişsiz boruların ulaşabildiği en üst değerlerin altında kalmaktadır.

Teorik olarak aynı hammadde ile üretilen, aynı ölçülere sahip dikişli ve dikişsiz çelik borular, aynı sıcaklık altında aynı basınç dayanımına sahiptir. Eskiden bu yana yüksek sıcaklık ve yüksek basınç altında çalışacak malzeme arandığında akla dikişsiz çelik çekme borular gelirdi. Özellikle kaynak birleşiminde yaşanabilecek basınç dayanımı zaafiyeti ve korozyon oluşum riski düşüncesi bu algıyı körükleyen temel unsurlardı.

Fakat günümüzde imalat yöntemlerinin teknolojiye ve farkındalığa bağlı olarak çok gelişmiş olması sayesinde, standartlara bağlı kullanılan hammadde çeşitliliği ve kalitesinin artması, kaynaklı dikiş uygulamasının gelişmesi, normalizasyon (kaynak gerilimi ve yapı farklılığının ortadan kaldırılması, bükülebilir ve korozyon dayanımı yüksek hale getirilmesi) yönteminin kullanılması dikişli boruları aynı alanlarda rekabetçi konuma taşımıştır. Boru boyunca eksantrikliğin (merkezden kaçıklık ya da homojen olmayan et kalınlıkları) en düşük seviyede olması nedeniyle basınç dayanım değerlerinde yaşanabilecek dalgalanma riski azalmaktadır. Akışkan iletiminde, boru iç yüzeyinde bulunan ve kaynak sırasında oluşan iç çapak olarak anılan pürüzlerin de temizlenmesi, oluşabilecek türbülansı engellemektedir.

Dikişli ve dikişsiz boruların ortak noktaları ve giderek azalan farklılıklarının daha iyi anlaşılması için yüksek kalite standartlarında üretim yapan imalatçıların teknik olarak yeterliliklerini ortaya koyan test sonuçları mutlaka incelenmelidir. Günün sonunda en doğru karar, projenizin kullanım amacına teknik ve ekonomik olarak uygun olan ürünün tercih edilmesi olacaktır.

Talebinize uygun çelik boru ölçüleri, güncel stok bilgisi ve fiyatları için bizlerle iletişime geçiniz.

İlgili Teknik Dokümanlar

diğer dokümanlar için Teknik Dokümanlar ı ziyaret edebilirsiniz.

error: