ASTM nedir | ASTM A106 GRB Boru

ASTM A106 GRB Boru nedir, nerelerde kullanılır;

Öncelikle ASTM nedir sorusunu cevaplayalım; ASTM (American Society for Testing and Materials | Amerikan Test ve Materyalleri Topluluğu) çeşitli ürün ve sistemler için standartlar belirleyip yayınlayan bir kuruluştur.

Sık karşılaştığımız ASTM A106 dikişsiz çekme boru (ASME SA106 borusu olarak da bilinir) yüksek sıcaklık hizmetleri için kullanılan dikişsiz karbon çelik boru için standart özelliktir. A, B ve C olmak üzere üç sınıfa sahiptir ve ortak kullanım sınıfı A106 Grade B’dir.

Yaygın olarak petrol ve gaz rafinerileri, enerji santralleri, petrokimya tesisleri, kazanlar ve boruların daha yüksek sıcaklık ve basınç seviyeleri sergileyen sıvıları ve gazları taşıması gereken gemilerin yapımında, inşaat, yapısal amaçlar için kullanılmaktadır.

ASTM A106 Grade B boru, kimyasal konum ve mekanik özellikler açısından ASTM A53 Grade B ve API 5L B’ye eşdeğerdir, genel olarak karbon çeliği ve akma dayanımı minimum 240 MPa, çekme dayanımı 415 Mpa’dır. Grade B kalite, St 45.8 ve P265GH ile eşdeğer olarak görülmektedir.

ASTM A106 Spesifikasyonları

 
Kimyasal DeğerlerMekanik Değerler
KaliteMax %Çekme Dayanımı (TS)Akma Dayanımı (YS)
CMnPSCuNiCrMoVMpaMpa
Type S (seamless)
Grade A0,250,930,050,0350,400,400,400,150,08≥330≥205
Grade B0,301,060,050,0350,100,400,400,150,08≥415≥240
Grade C0,351,060,050,0350,400,400,400,150,08≥485≥275

Talebinize uygun çelik boru ölçüleri, güncel stok bilgisi ve fiyatları için bizlerle iletişime geçiniz.

İlgili Teknik Dokümanlar

diğer dokümanlar için Teknik Dokümanlar ı ziyaret edebilirsiniz

Karbon Çeliği nedir? | Çeşitleri | Kullanım Alanları

Ana alaşım bileşeni karbon olan çeliğe Karbon Çeliği denir. Amerikan Demir ve Çelik Enstitüsü (AISI) karbon çeliğini şu şekilde tanımlamaktadır:

“Çelik; krom, kobalt, kolumbiyum, molibden, nikel, titanyum, tungsten, vanadyum veya zirkonyum için minimum içerik belirtilmediğinde veya gerekmediğinde karbon çeliği olarak kabul edilir veya arzu edilen alaşımlama etkisini elde etmek için eklenecek herhangi bir başka element; bakır için belirtilen minimum yüzde 0,40’ı geçmediğinde; veya aşağıdaki unsurlardan herhangi biri için belirtilen maksimum içerik belirtilen yüzdeleri aşmadığında: manganez 1.65, silikon 0.60, bakır 0.60.”

Farklı karbon yüzdesi içeriğine göre aşağıdaki türlere ayrılır:

Düşük Karbonlu Çelik: yumuşak çelik olarak da bilinir, yüzde karbon içeriği %0,04 (0,05) – %0,25 (veya 0,29)’dur.
Orta Karbonlu Çelik: karbon yüzdesi içeriği %0,25 (0,30) – %0,60’dır.
Yüksek Karbonlu Çelik: karbon yüzdesi içeriği %0,60 – %2,0’dir.

Düşük Karbonlu Çelik Kullanım Alanları:

Düşük karbonlu çelik genellikle çeşitli yapı bileşenlerinde kullanılmak üzere köşebent çeliği, kanal çeliği, I-kiriş, çelik boru, çelik şerit veya çelik levha haline getirilir. Yüksek kaliteli düşük karbonlu çelik, otomobil kabinleri ve motor kapakları gibi ürünler yapmak için ince bir levha haline getirilir; ayrıca düşük mukavemet gereksinimleri olan mekanik parçaların üretimi için çubuklar halinde haddelenir.

Orta Karbonlu Çelik Kullanım Alanları:

Orta karbonlu çelik kullanım alanlarına örnek vermek istersek hava kompresörleri, pompa pistonları, buhar türbin çarkları, ağır makine milleri, dişliler ve diğer birçok alanda yaygın olarak kullanılır.

Yüksek Karbonlu Çelik Kullanım Alanları:

Aşınma ve deformasyonun çok fazla olduğu alanlarda kullanılır.

İlgili Teknik Dokümanlar

diğer dokümanlar için Teknik Dokümanlar ı ziyaret edebilirsiniz

Dikişsiz Çekme Boru nedir?

Dikişsiz Çekme Boru nedir ; imalat yöntemini özetlemek gerekirse; yuvarlak (silindir) bir çelik kütüğün ısıtılıp bir form üzerine itilmesi ya da çekilmesi ardından iç çapı artıran bir mandrel ile merkezden delinmesi sonucu imal edilir.Dikişsiz tanımı dikişin-yani kaynaklı birleşimin olmamasından gelir.Kullanım amaçlarına göre çeşitli ebatlarda dikişsiz çelik çekme borular üretilse de boru çapının artması ile üretim maliyeti artmaktadır.Yüksek basınç değerlerine, düşük ya da yüksek sıcaklıklara sahip işletme koşulları için tercih edilmek üzere çeşitli üretim standartlarında ve çelik kalitelerinde imal edilmiş dikişsiz çelik çekme borular mevcuttur. Dikişsiz çelik çekme borular petrokimya, gaz hattı, gemi yapımı ve kazan endüstrilerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.Talebinize uygun çelik boru ölçüleri, güncel stok bilgisi ve fiyatları için bizlerle iletişime geçiniz. satis@chncelik.com.tr

İlgili Teknik Dokümanlar

    diğer dokümanlar için Teknik Dokümanlar ı ziyaret edebilirsiniz

    Dikişli ve Dikişsiz Çelik Boru Arasındaki Farklar

    Dikişli ve dikişsiz çelik boru arasındaki farklar nelerdir, birlikte kısaca inceleyelim.

    Çelik borular temelde 2 imalat tipinde üretilir; dikişli-kaynaklı çelik borular ve dikişsiz çelik çekme borular.

    Dikiş tanımı boru boyunca kaynaklı birleşim olup olmadığını ifade eder.

    Dikişli / kaynaklı çelik borular; düz ya da boyuna kaynaklı olarak tarif edilen ERW (elektrik direnç kaynağı) metodu ve spiral kaynaklı ya da spiral sarım olarak tarfi edilen SSAW (spiral tozaltı kaynağı) metodu ile imal edilmektedir.

    Dikişsiz çelik çekme borular, içi dolu bir kütüğün ısıtıldıktan sonra içerisinden geçirilen mandrel ile delinmesi, silindirler üzerinde yuvarlanarak ve çekilerek istenen ölçülere getirilmesi yöntemi ile imal edilir. Sıcak çekim olarak da bilinen bu metod ile üretilen borularda tolerans ve yüzey hassasiyeti düşüktür. Ancak sonrasında soğuk çekim metodu ile kalibre edilerek ek işlemlere tabi tutulması durumunda istenen hassasiyet yakalanabilir. Tabi bu maliyeti daha da artıracaktır.

    Dikişsiz çelik çekme borular üretim prosesleri nedeniyle dikişli boruya nazaran pahalıdır. Dış çap büyüklüğü ve uzun birim boy olarak üretilebilme sınırları vardır. Genellikle 24” çapta üretilen borular daha üst çaplara ulaşabilmek için çap şişirme metodu kullanılmaktadır. Dolu malzemeden üretildikleri için yüksek kalınlıkta borular imal edilebilir.

    Dikişli borular ise imalat yöntemleri sayesinde çok daha ekonomiktir. 144” ve hatta üzeri çaplarda üretilebilmekte, taşıyıcı koşulları uygun olması durumunda ise 18 m ve üzeri boylarda imal edilebilmektedir. Et kalınlıkları ise dikişsiz boruların ulaşabildiği en üst değerlerin altında kalmaktadır.

    Teorik olarak aynı hammadde ile üretilen, aynı ölçülere sahip dikişli ve dikişsiz çelik borular, aynı sıcaklık altında aynı basınç dayanımına sahiptir. Eskiden bu yana yüksek sıcaklık ve yüksek basınç altında çalışacak malzeme arandığında akla dikişsiz çelik çekme borular gelirdi. Özellikle kaynak birleşiminde yaşanabilecek basınç dayanımı zaafiyeti ve korozyon oluşum riski düşüncesi bu algıyı körükleyen temel unsurlardı.

    Fakat günümüzde imalat yöntemlerinin teknolojiye ve farkındalığa bağlı olarak çok gelişmiş olması sayesinde, standartlara bağlı kullanılan hammadde çeşitliliği ve kalitesinin artması, kaynaklı dikiş uygulamasının gelişmesi, normalizasyon (kaynak gerilimi ve yapı farklılığının ortadan kaldırılması, bükülebilir ve korozyon dayanımı yüksek hale getirilmesi) yönteminin kullanılması dikişli boruları aynı alanlarda rekabetçi konuma taşımıştır. Boru boyunca eksantrikliğin (merkezden kaçıklık ya da homojen olmayan et kalınlıkları) en düşük seviyede olması nedeniyle basınç dayanım değerlerinde yaşanabilecek dalgalanma riski azalmaktadır. Akışkan iletiminde, boru iç yüzeyinde bulunan ve kaynak sırasında oluşan iç çapak olarak anılan pürüzlerin de temizlenmesi, oluşabilecek türbülansı engellemektedir.

    Dikişli ve dikişsiz boruların ortak noktaları ve giderek azalan farklılıklarının daha iyi anlaşılması için yüksek kalite standartlarında üretim yapan imalatçıların teknik olarak yeterliliklerini ortaya koyan test sonuçları mutlaka incelenmelidir. Günün sonunda en doğru karar, projenizin kullanım amacına teknik ve ekonomik olarak uygun olan ürünün tercih edilmesi olacaktır.

    Talebinize uygun çelik boru ölçüleri, güncel stok bilgisi ve fiyatları için bizlerle iletişime geçiniz.

    İlgili Teknik Dokümanlar

    diğer dokümanlar için Teknik Dokümanlar ı ziyaret edebilirsiniz.

    Çelik Boru

    Çelik borular, dikişli ya da dikişsiz olarak iki farklı yöntemle üretilir. Her iki yöntemde de, ham çelik önce daha uygulanabilir bir başlangıç ​​formuna dökülür. Daha sonra, çeliği dikişsiz bir boruya gererek veya kenarları birbirine zorlayarak ve bir kaynakla sızdırmaz hale getirerek bir boru haline getirilir. Çelik boru üretmeye yönelik ilk yöntemler 1800’lerin başında tanıtıldı ve bugün sürekli olarak modern süreçlere dönüştüler.

    çelik boru CHNÇELİK

    1840 gibi erken bir tarihte, demirciler zaten dikişsiz borular üretebiliyorlardı. Bir yöntemde katı metal yuvarlak bir kütükte bir delik açıldı. Kütük daha sonra ısıtıldı ve bir boru oluşturmak üzere onu uzatan bir dizi kalıptan çekildi. Bu yöntem verimsizdi çünkü merkezdeki deliği delmek zordu. Bu, bir tarafı diğerinden daha kalın olan düzensiz bir boru ile sonuçlandı. 1888’de, geliştirilmiş bir yönteme patent verildi. Bu süreçte ısıtılan çelik, yanmaz bir tuğla çekirdeğin etrafına döküldü. Soğutulduğunda tuğla ortada bir delik bırakarak çıkarıldı. O zamandan beri yeni silindir teknikleri bu yöntemlerin yerini aldı.

    İlgili Teknik Dokümanlar

    diğer dokümanlar için Teknik Dokümanlar ı ziyaret edebilirsiniz

    Siyah Çelik Borular

    Siyah Çelik Borular nedir?

    Siyah çelik borular, genellikle düşük karbonlu çelikten imal edilen, yüzeyleri çinko, boya gibi bir tabaka ile kaplanmamış olan çelik boru ürünlerdir. İmalat sürecinde demir oksitten oluşan koyu renkli bir yüzeye sahip olduğu için siyah çelik boru olarak adlandırılırlar.

    Siyah Çelik Borular nerelerde kullanılır?

    Siyah çelik borular, mukavemetleri ve az bakım gerektirmeleri sayesinde çeşitli kullanım alanlarına sahiptir. Akışkanları kırsal ve kentsel alanlara taşımak, elektrik kablolarını korumak veya yüksek basınçlı buhar sağlayan kanallar için kullanılırlar. Ek olarak, petrol ve petrol endüstrilerinde, uzak bölgelerden büyük miktarlarda petrol ve türevi ürünlerin taşınmasında kullanılırlar.

    Siyah çelik boruların diğer kullanım alanları, evlerin içinde ve dışında gaz dağıtımı, su kuyuları ve kanalizasyon sistemlerini içerir. Ancak siyah çelik borular, suda korozyona uğrama eğiliminde olduklarından ve borunun mineralleri de suda eriyip hattı tıkayacaklarından içme suyunun taşınmasında kullanılmamalıdır.

    Ürünlerimiz

    İlgili Teknik Dokümanlar

    diğer dokümanlar için Teknik Dokümanlar ı ziyaret edebilirsiniz

    error: