Sıcak Hadde Çelik ve Soğuk Hadde Çelik Arasındaki Farklar

Sıcak Hadde Çelik ve Soğuk Hadde Çelik Arasındaki Farklar nelerdir; sıcak haddelenmiş çelik, çoğu çelik için yeniden kristalleşme sıcaklığının üzerinde olan 900˚C’nin üzerinde çok yüksek sıcaklıklarda preslenmiş çeliktir. Bu, çeliğin şekillendirilmesini kolaylaştırır ve işlenmesi daha kolay ürünlerle sonuçlanır.

Sıcak haddelenmiş çeliği işlemek için üreticiler önce kütük adı verilen büyük, dikdörtgen bir metal uzunluğu ile başlar. Kütük ısıtılır ve daha sonra büyük bir rulo halinde düzleştirildiği ön işleme için gönderilir. Oradan, yüksek sıcaklıkta tutulur ve bitmiş boyutlarına ulaşmak için bir dizi silindirden geçirilir. Beyaz-sıcak çelik şeritler, yüksek hızlarda silindirlerden geçirilir. Sac metal için haddelenmiş çelik bobinler halinde döndürülür ve soğumaya bırakılır. Çubuklar veya levhalar gibi diğer formlar için malzemeler kesitlendirilir ve paketlenir.

Çelik soğudukça biraz küçülür. Sıcak haddelenmiş çelik işlendikten sonra soğutulduğundan, nihai şekli üzerinde daha az kontrol vardır ve bu da onu hassas uygulamalar için daha az uygun hale getirir. Sıcak haddelenmiş çelik, genellikle, belirli boyutların çok önemli olmadığı uygulamalarda kullanılır. Demiryolu rayları ve inşaat projeleri genellikle sıcak haddelenmiş çelik kullanır.

Sıcak haddelenmiş çelik genellikle aşağıdaki özelliklerle tanımlanabilir:

Ölçekli bir yüzey—aşırı sıcaklıklardan soğumanın kalıntısı

Çubuk ve levha ürünleri için hafif yuvarlatılmış kenarlar ve köşeler (büzülme ve daha az hassas finisaj nedeniyle)

Mükemmel kare açıların aksine, soğutmanın yamuk biçimlere neden olabileceği hafif bozulmalar

Sıcak haddelenmiş çeliğin faydaları nelerdir?

Sıcak haddelenmiş çelik tipik olarak soğuk haddelenmiş çelikten çok daha az işlem gerektirir, bu da onu çok daha ucuz hale getirir. Sıcak haddelenmiş çeliğin oda sıcaklığında soğumasına izin verildiğinden, esasen normalleştirilmiştir(normalize); yani, su verme veya iş-sertleştirme işlemlerinden kaynaklanabilecek iç gerilimlerden arındırılmıştır.

Sıcak haddelenmiş çelik, boyutsal toleransların genel malzeme mukavemeti kadar önemli olmadığı ve yüzey kalitesinin önemli bir endişe olmadığı durumlarda idealdir. Yüzey finişinin önemli olduğu durumlarda, taşlama, kumlama veya asit banyosuyla asitleme ile kireçlenme giderilebilir. Ölçekleme kaldırıldıktan sonra, çeşitli fırça veya ayna yüzeyleri de uygulanabilir. Kireçten arındırılmış çelik ayrıca boyama ve diğer yüzey kaplamaları için daha iyi bir yüzey sunar.

Soğuk Haddelenmiş Çelik

Soğuk haddelenmiş çelik, esasen daha fazla işlemden geçen sıcak haddelenmiş çeliktir. Sıcak haddelenmiş çelik soğuduktan sonra, daha kesin boyutlar ve daha iyi yüzey kaliteleri elde etmek için oda sıcaklığında yeniden haddelenir.

Soğuk “haddelenmiş” çelik genellikle bir dizi bitirme işlemini tanımlamak için kullanılır, ancak teknik olarak “soğuk haddelenmiş” sadece silindirler arasında sıkıştırmaya maruz kalan levhalar için geçerlidir. Çubuklar veya borular gibi çekilen çelik formlar haddelenmez “çekilir”. Diğer soğuk bitirme işlemleri, her biri mevcut sıcak haddelenmiş stoğu daha rafine ürünlere dönüştürmek için kullanılan tornalama, taşlama ve cilalamayı içerir.

Soğuk haddelenmiş çelik genellikle aşağıdaki özelliklerle tanımlanabilir:

Daha yakın toleranslarla daha iyi, daha bitmiş yüzeyler

Genellikle dokunulduğunda yağlı olan pürüzsüz yüzeyler

Çubuklar doğru ve karedir ve genellikle iyi tanımlanmış kenar ve köşelere sahiptir.

Tüpler daha iyi eş merkezli homojenliğe ve düzlüğe sahiptir

Soğuk haddelenmiş çeliğin faydaları nelerdir?

Sıcak haddelenmiş çelikten daha iyi yüzey özellikleri ile soğuk haddelenmiş çeliğin genellikle teknik olarak daha hassas uygulamalarda veya estetiğin önemli olduğu yerlerde kullanılması şaşırtıcı değildir. Ancak soğuk bitmiş ürünler için ek işleme nedeniyle, daha yüksek bir fiyata gelirler.

Fiziksel özellikler açısından, soğuk haddelenmiş çelikler tipik olarak standart sıcak haddelenmiş çeliklerden daha sert ve daha güçlüdür. Metal daha düşük sıcaklıklarda şekillendirildiği için çeliğin sertliği, gerilme kırılmasına karşı direnci ve deformasyona karşı direnci, iş sertleşmesi nedeniyle artar.

Bununla birlikte, bu ek işlemler malzeme içinde iç gerilim de yaratabilir. Bu, kesme, taşlama veya kaynaklama öncesinde çelikte gerilim giderilmediği takdirde öngörülemeyen eğrilmelere neden olabilir.

Sıcak haddelenmiş ve soğuk haddelenmiş çelik arasındaki fark nedir?

Sıcak haddelenmiş ve soğuk haddelenmiş çelik arasındaki temel farkın proseslerden biri olduğuna dikkat etmek önemlidir. “Sıcak haddeleme”, ısı ile yapılan işlemeyi ifade eder. “Soğuk haddeleme” ise oda sıcaklığında veya yakınında yapılan işlemleri ifade eder. Bu teknikler genel performansı ve uygulamayı etkilese de, metalurjik bileşim ve performans derecelendirmeleriyle ilgili resmi spesifikasyonlar ve çelik kaliteleri ile karıştırılmamalıdır. Farklı kalite ve özelliklerdeki çelikler, hem temel karbon çelikleri hem de diğer alaşımlı çelikler dahil olmak üzere, sıcak haddelenmiş veya soğuk haddelenmiş olabilir.

Bazı çelik türleri belirli uygulamalar için daha uygundur. Hangisinin kullanılacağını bilmek, hammaddelere aşırı harcama yapmaktan kaçınmaya yardımcı olabilir. Ayrıca ek işlemlerde zamandan ve paradan tasarruf sağlayabilir. Sıcak ve soğuk çelik arasındaki farkları anlamak, birini diğerine tercih etmenin ayrılmaz bir parçasıdır. 





error: